Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Gărgărița tulpinilor de rapiță

Gărgărița tulpinilor de rapiță
  • Denumire stiintifica Ceutorhynchus napi

Produse recomandate

În România se întâlneste frecvent, daune importante produce uneori în vestul tării, în special în județul Bihor.

Adultul de 3,6-4,0 mm lungime, de culoarea neagră cenușie. Elitrele prezintă striuri longitudinale înguste, Larva este de culoare galbuie, de tip apodă și eucefală, la completă dezvoltare (de 3-4 mm), are capsula cefalică chitinizată de culoare brun-gălbuie.

Dezvoltarea populației

Dăunătorul are o generație pe an, și iernează ca adult în stratul superficial al solului de la bază plantelor.

În primavară, începând cu lunile martie-aprilie, după o perioadă de zbor, hrănire si copulație de 25-30 de zile, femelele depun ouale în maduva tulpinii plantelor gazda.

Ponta are loc în martie-aprilie. O femela depune 15-60 oua, în zona vârfului tulpinii principale, sub butonii florali sau în lăstarii laterali, atunci când tulpinile au 40-50 cm înaltime.  Primele larve neonate apar la sfârșitul lunii aprilie, pe la sfârșitul lunii mai, când cele mai multe larve se află situate în ramificațiile laterale ale tulpinilor.

La dezvoltarea completă, larvele părăsesc tulpinile, prin zonele de inserție a frunzelor, având în vedere ca țesuturile tulpinii sunt lignificate în acea perioadă, pătrunzând în stratul superficial al solului.

În iunie-iulie, apar adulții, care rămân în estivație până la sfârșitul toamnei apoi, părăsesc coconii nimfali, urcă spre suprafața solului și intră în hibernare în imediata apropiere a bazei plantelor de rapita.

Atac și simptome

Gargarițele hibernante rod perforații marginale în limbul foliar și vârful tulpinilor. Femela depune ouăle în tulpină, acolo unde larvele provoacă daune importante, deoarece rod galerii descendente sau ascendente în maduvă tulpinilor, determinând deformarea și răsucirea longitudinala a acestora.

Plantele atacate ramifica abundent, stagneaza în crestere si nu formeaza silicve sau acestea sunt seci sau cu seminte de slaba calitate.

Combatere

Pentru reducerea populațiilor dăunătorului se recomanda aplicarea metodele preventive, combaterea chimica a gărgărițelor hibernante, se recomandă la avertizare, când se înregistrează apariții în masă, la câteva zile după atacul adulților, înainte de depunerea pontei.