Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Molia brună a strugurilor (cochilisul)

Molia brună a strugurilor (cochilisul)
  • Denumire stiintifica Eupoecilia ambiguella Hb.

Produse recomandate

În România este semnalată în podgoriile de deal din zona de silvostepă, zona stejarului şi fagului şi produce pagube în zonele cu regim de ploi mai bogat.

Adultul este un fluturaş de talie mică, cu aripile de culoare deschisă, cu lungimea corpului de 8‑9 mm. Aripile posterioare sunt brun‑cenuşiu la mascul şi mai deschise la culoare (albicioase), la femelă, fiind prevăzute cu franjuri pe margini. Aripile anterioare prezintă o pată mediană . Larva matură, are 10‑12 mm lungime, şi este de culoare brună-roşcată cu nuanţe măslinii. Capsula cefalică şi pronotul sunt de culoare neagră, iar corpul prezintă numeroşi negi de culoare brună. 

Dezvoltarea populației

Specie cu doua generatii pe an, prima generaţie de fluturi apare spre sfârşitul lunii mai, având un zbor nocturn pe mici distanţe, şi la înălţime mică, in a doua jumatate a lunii iulie, inceputul lunii august, apar fluturii celei de-a doua generatii, femelele depun ouale pe boabele verzi.

Dupa 7‑10 zile, apar omizile care infasoara cu matase baza boabelor, in care produc perforatii si se hranesc cu pulpa lor.

Atac și simptome

Molia bruna a strugurilor este o specie polifaga, insa produce pagube mari la vita de vie.

Prima generaţie atacă bobocii floralii, iar a doua generaţie atacă boabele verzi) şi iernează în stadiul de pupă, sub scoarţa butucilor şi coardelor mai groase.

Când sunt complet dezvoltate, larvele construiesc câte un cocon mătăsos, la adăpostul unei frunze răsucite sau în interiorul ciorchinelui sau printre boabe. Boabele atacate sunt unite cu fire matasoase.

Deranjate în mediul lor, cad lent pe firul mătăsos pe care îl secretă, refugiindu-se în crăpăturile scoarţei butucilor sau corzilor.

Atacul larvelor generatiei a II-a favorizeaza instalarea si raspandirea putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea).