Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Molia minieră a frunzelor

Molia minieră a frunzelor
  • Denumire stiintifica Phyllonorycter blancardella

Produse recomandate

În România este întâlnită în livezile de măr cu populaţii maxime în partea de sud-est.

Fluturele de talie mică de 3-4 mm, cu aripi de culoare brun gălbui cu pete albe, mărginite cu linii fine negre, anvergura aripilor anterioare este de 6-9 mm. Larva neonată este apodă, de 1-3 mm lungime, cu corpul turtit dorso-ventral, de culoare alb-gălbuie şi capul transparent, prevăzut cu mandibule mici si puternice. Larva matură (de vârsta a patra şi a cincia), este o omidă adevărată, care are corpul de 3-5 mm lungime. Oul are o formă eliptică, de culoare alb-gălbuie, de 0,3 mm. Pupa este galben-brună, de 3-4 mm.

Dezvoltarea populației

Specie polivoltină cu 3-4 generaţii pe an, şi iernează in stadiul de pupă în galeriile frunzelor infestate şi căzute sub coroana pomilor. Uneori iernează în sol.

În primăvară, fluturii apar începând cu luna martie până la  începutul lunii octombrie. În perioada aprilie-mai depun ouă, izolat, pe faţa inferioară a frunzelor de măr, şi primele galerii apar la sfârşitul lunii mai.

Larvele se hrănesc cu mezofilul frunzei, formând galerii între cele două epiderme. Transformarea în pupă se realizează în galerii, iar fluturele părăseşte exuvia pupală prin străpungerea epidermei inferioare.

Atac și simptome

Specie întâlnită frecvent în livezile de măr fiind considerată în ultimii 6-7 ani o specie în “mare ofensivă”, distrugând 80-90 % din frunze încă de la sfârşitul lunii iulie.

Larvele formează galerii între cele două epiderme ale frunzelor care apar ca mici umflături ovale, lungi de 1 mm, cu pete mici clare, excrementele formând o pată mai închisă în centru. Pe faţa superioară a frunzei, epiderma zonei minate este ridicată şi plisată neregulat. Epiderma inferioară, din zona atacată, e intactă şi transparentă. Pe o frunză pot fi întâlnite 1-10 mine.

Combatere

Pentru reducerea rezervei biologice a dăunătorului, se recomandă în toamnă încorporarea frunzelor căzute sub coroana pomilor, în care se găsesc pupele hibernante, aplicarea tratamentelor chimice se execută la avertizare, pe baza capturilor în capcanele feromonale de tip AtraBlanc, în special pentru prima generaţie, deoarece în livezile de măr se aplică tratamente pentru combaterea viermelui merelor, se presupune că acestea au efect şi pentru molia minieră a frunzelor.