Musca neagră (suedeză) a cerealelor
- Denumire stiintifica Oscinella frit L.
Denumirea generică a speciilor din genul Oscinella (Oscinis, Oscinosoma) și acoperă un grup de specii înrudite.
Produce pagube în special în Transilvania și Moldova.
Musca mică de 1,5-2 mm lungime, de culoare neagră-lucioasă. Larva este apodă și acefală, cu aspect viermiform, de culoare albă, cu corpul turtit și rotunjit spre partea posterioară, și ascuțit anterior, de 4-5 mm lungime. Oscinella pussila se deosebește de O. frit prin culoarea tibiilor anterioare și mijlocii, care sunt galbene.
Dezvoltarea populației
O. frit are 3 generații pe an, și iernează ca larvă complet dezvoltată (mai rar ca pupa), sub mugurele de creștere la tulpinilor plantelor tinere de cereale de toamnă. Adulții generației hibernante, apar în aprilie-mai. Ouăle în florile spicelor sau paniculelor cerealelor păioase.
Noii adulți apar la sfârsitul lunii iulie, și se regăsesc în natură pâna la mijlocul toamnei (octombrie), depun ouă în semănaturile de toamnă, pe plante aflate în faza de 1-3 frunze, larvele se hrănesc la fel cu cele din primăvară, sub mugurele de creștere al tulpinii, ele se hrănesc numai în zona centrală a plantei, unde sunt țesuturi nediferențiate, și mai moi.
Atac și simptome
Muștele negre ale cerealelor (Oscinella frit sau O. pusilla) produc fie atacul plantelor aflate în stadiu de 2-3 frunze, fie atacul la spice.