Nematodul cu chiști ai cartofului
- Denumire stiintifica Globodera Pallida
Globodera pallida este întâlnit în cea mai mare parte a zonei unde se cultiva cartoful, cartoful este planta gazda cea mai importanta, dar sunt atacate la fel de mult si tomatele si vinetele..
Aspectul general al masculilor este vermiform, femelele sunt sferice (circa 450 μm).
Dezvoltarea populației
Din ouale din sol (incluse în chisti), apar larvele ce infesteaza radacinile, nematodul ramâne la locul primului atac, toata viata sa. Femelele, la completa dezvoltare mor iar cuticula se întareste, se transforma în chisti cu aproximativ 500 de oua din interior, chisti ce se detaseaza de suprafata radacinii si se regasesc în sol. Identificarea speciilor Globodera pallida si G. rostochiensis este posibila.
Atac și simptome
Nematozii sunt principalii daunatori ai cartofului, in cazul unor populatii foarte numeroase, determinate în principal de lipsa rotatiei culturilor, pierderile se estimeaza pâna la 80% din recolta potentiala. În câmp, nu exista simptome specifice ale atacului de nematozi, observându-se totusi deseori, zone de cultura cu plante pitice, îngalbenite, ofilite sau moarte, sau chiar fara simptome evidente, însa marimea tuberculilor poate fi redusa.
Combatere
Exista norme legislative interne si internationale ce asigura ca samânta si culturile sa fie libere de nematozi. Diagnosticul de certitudine se face prin extragerea si identificarea larvelor sau juvenililor din sol de un specialist. Combaterea se poate face evitarea cultivarii in solurile infestate, rotatia culturilor reduce populatia daunatorului, samanta libera de nematozi, tratarea solului cu nematocide avizate. Nematodul G. rostochiensis, prefera solurile nisipoase si turbariile.