Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Nematodul galicol al rădăcinilor de morcov

Nematodul galicol al rădăcinilor de morcov
  • Denumire stiintifica Meloidogyne hapla

Produse recomandate

În România este întâlnită în majoritatea regiunilor, mai frecventă în Transilvania cu concentraţia atacului în zona Clujului unde poate cauza pierderi de până la 40 %.

Adultul prezintă dimorfism sexual accentuat, Femela este piriformă, rotundă sau ovală, de culoare albă-lucioasă, translucidă, de 0,26-0,70 mm lungime, Masculul este verniform, Larvele sunt vermiforme.

Dezvoltarea populației

Dezvoltă 1-3 generaţii pe an, şi iernează sub formă de ou în resturile vegetale sau în sol, dezvoltarea are loc în plantă, în ţesuturile rădăcinilor, masculii pot lipsi, dezvoltarea speciei realizându-se prin partenogeneză..

Atac și simptome

Nematodul galicol al rădăcinilor de morcov este o specie polifagă, cu peste 350 specii, din 125 de genuri şi 43 familii cu posibilităţi de atac la numeroase plante gazdă din familii botanice diferite (cartof, sfeclă, tomate, trifoi, lucernă, căpşun).

Nematodul se stabileşte în principal pe rădăcinile secundare subţiri, şi produce gale de formă ovală sau rotundă, cu o singură femelă în interior (datorită inducerii de celule gigantice polinucleate în ţesuturile rădăcinilor). În urma atacului are loc o ramificare excesivă a rădăcinii principale şi formarea unui număr mare de radicele, fenomen considerat ca o reacţie de apărare a plantei.

Ca urmare a atacului, procesul de absorbţie a apei şi elementelor nutritive este perturbat, ceea ce determină apariţia fenomenului de veştejire sau chiar pieirea plantei.

Alţi nematozi pot ataca legumele umbelifere, Dytilenchus dipsaci (nematodul coletului) şi Pratylenchus pratensis (nematodul gramineelor).

Combatere

Rotaţia culturilor contribuie la eliminarea atacului acestui nematod.

La atacuri puternice se recomandă aplicarea de produse chimice, utilizând  insecticidele omologate.