Nematodul rădăcinilor
- Denumire stiintifica Meloidogyne incognito
În general se considera ca sub aceasta denumire generica se ascunde de fapt Meloidogyne incognita.
Dezvoltarea populației
Se înmulțește de cele mai multe ori pe cale partenegenetică, întrucât masculii nu apar în anotimpul cald. Durata ciclului evolutiv și a numarului de generatii depind de temperatură (sunt necesare temperaturi ridicate, de aceea în România specia nu se găsește în câmp).
Răspândirea dăunătorului pe plan local răspândirea speciei poate fi favorizată de apă din precipitații sau irigări.
Atac și simptome
Plantele atacate prezintă pe rădăcini gale sau/și umflături de diferite dimensiuni,
Plantele atacate puternic se vestejesc, dar la un atac slab sau la începutul atacului, planta infestată nu prezintă caractere deosebite de cea sanatoasă. Deseori galele care au un țesut mai puțin rezistent putrezesc, iar planta este infectată de microrganismele patogene sau saprofite din sol.
Combatere
Este deosebit de important că pentru cartof sunt de o importanță capitală dăunătorii de carantină, din care cei mai importanți sunt: nematozii Ditylenchus destructor - Nematodul putrezirii cartofului (familia Anguinidae), Meloidogyne hapla - Nematodul galicol al rădăcinilor (familia Meloidogynidae), ce se recunosc prin analiza cojii tuberculilor de cartof și Globodera pallida - Nematodul chistic palid al cartofului și Globodera rostochiensis - Nematodul chistic galben al cartofului (familia Heteroderidae) ce se recunosc prin analiza probelor de sol.
În condițiile din țara noastră s-a instituit un sistem de protecție a culturilor de cartof, aplicabil mai ușor în situația nematozilor monofagi din genul Globodera, dar mai dificil în cazul celor polifagi din genurile Ditylenchus și Meloidogyne.