Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Păduchele florii soarelui

Păduchele florii soarelui
  • Denumire stiintifica Brachycaudus helichrysi

Produse recomandate

Specie cunoscuta pretutindeni în tara noastra, semnalata în zonele unde se cultiva floarea soarelui, mai ales în zonele în care sunt plantatii de prun si piersic.

Formele virginogene aptere sunt de culoare verde galbui, de 1,1-2 mm, cu vârfurile antenelor, tibiilor si tarselor de culoare neagra. Formele virginogene aripate au capul si corpul de culoare neagra, de 1,2-1,7 mm.

Dezvoltarea populației

Planta gazda primara este constituira din specii de sâmburoase, iar planta gazda secundara este floarea soarelui, dar si specii de plante ierboase. Pe plantele gazde secundare dau nastere la mai multe generatii de forme aripate si aptere, iar în toamna migreaza în sens invers, pe gazda primara unde dezvolta formele sexuate, care dupa copulatie depun oua de rezistenta la baza mugurilor si pe ramurile copacilor (gazde primare).

Atac și simptome

Specie daunatoare pentru livezile de sâmburoase, dar mai ales pentru culturile de floarea soarelui.  Formele aripate migratoare se instaleaza în mai pe frunzele sau pe inflorescentele nedesfacute, pe involucrele plantei, formând numeroase colonii, putin vizibile pâna la aparitia si desfacerea calatidiului.

Zonele atacate, se rasucesc, frunzele se gofreaza, se îngalbenesc, iar în cazul unor atacuri deosebit de puternice se usuca. Plantele atacate îsi încetinesc cresterea, calatidiile ramân mici, având semintele centrale seci. Simptomele initiale ale atacului daunatorului pot fi deseori confundate cu aplicarea gresita a erbicidelor foliare pentru cereale paioase.

Daunatorul poate fi vector al mozaicului floriii soarelui.

Combatere

În general daunatorul nu provoaca pagube sesizabile, întrucât se recomanda semanatul florii soarelui de timpuriu, astfel încât faza de butonizare (cea mai sensibila), sa fie depasita înainte de aparitia zborului masiv de pe gazdele primare.

În situatii deosebite, se poate recomanda aplicarea unor tratamente de combatere cu insecticide în perioada de butonizare a florii soarelui, la începutul deschiderii si chiar dupa terminarea înfloritului.