Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Păduchele florii soarelui

Păduchele florii soarelui
  • Denumire stiintifica Brachycaudus helichrysi

Produse recomandate

Specie cunoscută pretutindeni în tara noastră, semnalată în zonele unde se cultivă floarea soarelui, mai ales în zonele în care sunt plantatii de prun și piersic.

Formele virginogene aptere sunt de culoare verde gălbui, de 1,1-2 mm, cu vârfurile antenelor, tibiilor și tarselor de culoare neagră. Formele virginogene aripate au capul și corpul de culoare neagră, de 1,2-1,7 mm.

Dezvoltarea populației

Planta gazdă primară este constituită din specii de sâmburoase, iar planta gazda secundara este floarea soarelui, dar și specii de plante ierboase. Pe plantele gazde secundare dau naștere la mai multe generații de forme aripate și aptere, iar în toamnă migrează în sens invers, pe gazda primară unde dezvoltă formele sexuate, care după copulație depun ouă de rezistență la baza mugurilor și pe ramurile copacilor (gazde primare).

Atac și simptome

Specie dăunătoare pentru livezile de sâmburoase, dar mai ales pentru culturile de floarea soarelui.  Formele aripate migratoare se instalează în mai pe frunzele sau pe inflorescenșele nedesfăcute, pe involucrele plantei, formând numeroase colonii, puțin vizibile pâna la apariția și desfacerea calatidiului.

Zonele atacate, se răsucesc, frunzele se gofrează, se îngălbenesc, iar în cazul unor atacuri deosebit de puternice se usucă. Plantele atacate își încetinesc creșterea, calatidiile ramân mici, având semințele centrale seci. Simptomele inițiale ale atacului dăunătorului pot fi deseori confundate cu aplicarea greșita a erbicidelor foliare pentru cereale păioase.

Dăunătorul poate fi vector al mozaicului floriii soarelui.

Combatere

În general dăunătorul nu provoacă pagube sesizabile, întrucât se recomanda semănatul florii soarelui de timpuriu, astfel încât faza de butonizare (cea mai sensibilă), să fie depașită înainte de apariția zborului masiv de pe gazdele primare.

În situații deosebite, se poate recomanda aplicarea unor tratamente de combatere cu insecticide în perioada de butonizare a florii soarelui, la începutul deschiderii și chiar după terminarea înfloritului.