Păduchele verde al cerealelor
- Denumire stiintifica Schizaphis graminum Rond.
Aceasta specie alaturi de Macrosiphum avenae Fabr. paduchele ovazului si Rhopalosiphum maidis Fitch - paduchele verde al porumbului pot crea probleme cerealelor.
Virginogenele aptere ale paduchelui verde al cerealelor au corpul oval, de 1,52,0 mm lungime, de culoare verde deschisă sau cu nuanţe gălbui. A Virginogenele aripate au corpul de l,21,9 mm lungime, cu capul şi toracele brun şi abdomenul verde. Aripile sunt membranoase, dezvoltate, cu nervura mediană bifurcată.
Dezvoltarea populației
Ierneaza sub forma de ou, la începutul primăverii, în martie-aprilie, apar formele fundatrix, apoi larve apar fundatrigenele din care derivă femelele virginogene aptere care sunt mai numeroase şi prezintă şi forme aripate. În România specia dezvoltă 21-23 de generaţii.
Atac și simptome
Atacă graminee cultivate, în special grâul şi orzul pe care formează colonii numeroase pe frunze. Datorită atacului, frunzele se contorsionează, iar în zonele înţepate apar iniţial pete roşietice care apoi confluează cuprinzând treptat toată frunza, ducând în final la uscarea plantei.
Atacurile puternice din toamnă duc la uscarea plantelor, iar cele din mai-iunie, duc la scăderea calitativă dar şi cantitativă a producţiei, prin şiştăvirea boabelor înţepate.
Combatere
Măsura economică de combatere a apariţiei afidelor toamna, constă în evitarea semănatului timpuriu al cerealelor păioase, în special al orzului, distrugerea samulastrei (principală sursă de infestare).
Nu există o cuantificare exactă între populaţia de afide şi pagubele produse, însă toamna, când densitatea dăunătorului atinge pragul economic de dăunare (toamna PED-ul este de 10 afide/plantă, iar vara de 25 afide/plantă), se recomandă aplicarea de urgenţă a măsurilor de combatere. Vara în perioada de înspicare, se determină densitatea de afide/plantă, iar în cazul în care este depăşit PED-ul, se recomandă de asemenea, aplicarea măsurilor de combatere.