Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Păianjenul roșu comun

Păianjenul roșu comun
  • Denumire stiintifica Tetranychus urticae Koch.

Produse recomandate

Considerat una dintre cele mai raspândite specii de daunatori din agricultura, în Romania este raspândit în toate zonele de vegetatie, fiind gasit în stare activa pe cele mai importante culturi si pe buruieni, începând din lunile martie-aprilie pâna toamna târziu, la sfârsitul lunii noiembrie.

Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0,36 - 0,53 mm, de culoare variabila, de la galben închis pâna la roz-închis, pe parteadorsala prezinta grupe de perisori. Masculul este piriform si mai mic decât femela, de 0,22 - 0,35 mm, de culoare galben-roziu. Larva are corpul elipsoidal, de culoare galben-palid sau verde-galbui, cu ochii rosii, la aparitie ea are 6 picioare, iar din al doilea stadiu prezinta 8 picioare, fiind asemanatoare cu adultul.

Dezvoltarea populației

Ierneaza ca femela adulta, sub scoarta exfoliata a butucilor, sub solzii exteriori ai mugurilor, în stratul de frunze cazute etc., primavara acarienii apar la începutul lunii mai, când se formeaza primele frunzulite, si se localizeaza pe partea inferioara, migreaza apoi pe alte zone si frunze neatacate. Depun oua pe fata inferioara a frunzelor, având 5-7 generatii pe an.

Atac și simptome

Este un daunator polifag, si ataca numeroase plante cultivate si spontane din familii foarte diferite: cucurbitacee, malvacee, moracee, leguminoase, cariofilacee, rozacee, vitacee etc.

Paianjenii prin întepaturile pe care le produc, celulele tesutului se golesc se în urma absorbtiei sevei, tesutul palisadic se destinde, patrunde aerul în interior, întreaga frunza se curbeaza usor, se pateaza si ia un aspect cenusiu-lucitor sau rosiatic.

La frunzele de vita atacul ce se poate extinde la 80-100% din numarul de frunze, înainteaza de la baza spre vârf pe linia nervurilor, iar în urma atacului apar pe partea inferioara a frunzelor pete de culoare rosie-aramie. Frunzele atacate se usuca si cad, plantele nu mai fructifica normal si dau recolte scazute.

În cazul unui atac puternic sunt atacati si ciorchinii, care în cazul când sunt în faza de înflorit avorteaza florile atacate, se constata o oprire a cresterii lastarilor, o coacere prematura a fructelor, avand ca efect cresterea si scaderea continutului de zahar..

Combatere

Pragul economic de dăunare este de 5-6 acarieni pe frunză.

In plantatiile de vita de vie unde s-a inregistrat in anul precedent un atac de păianjenul rosu comun, se impune un prim tratament primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor cu produse specifice.

În cazul unor atacuri puternice se impun aplicarea tratamentelor fitosanitare in perioada de vegetatie, cu unul din acaricidele omologate.