Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Puricele sfeclei

Puricele sfeclei
  • Denumire stiintifica Chaetocnema concinna

Produse recomandate

Speciile de Chaetocnema din care fac parte puricii sfeclei semnalați în special în centrul și sudul României (C. tibialis), în nordul țării (C. concinna) sau cu un areal neprecizat (C. breviuscula). Chaetocnema tibialis - adultul de 1,5-2,0 mm are corpul bombat, de culoare verzuie cu reflexe arămii.

Chaetocnema concinna - adultul de 1,5-2,3 mm are corpul de culoare neagră, dorsal cu luciu metalic-verzui. Larva de 1,5 - 2,2 mm, are corpul de culoare albă, iar capul este gălbui.

Dezvoltarea populației

În condițiile din România speciile prezinta 2-3 generatii pe an, și iernează ca adulți în straturile superficiale ale solurilor uscate și înierbate situate pe marginea drumurilor, în zona digurilor, sau a lizierelor.

În primavară (martie-aprilie), adulții apar din sol, când temperatura aerului este de 140 grade Celsius și încep sa se hrăneasca cu diverse specii de plante dintre Chenopodiacee și Amaranthacee. Formele adulte traiesc pâna în iunie, la început deplasarea se realizează prin sărituri, iar când temperatura depăsește 200 grade Celsius încep să zboare.

Adulții din noua generație apar în iulie-august, uneori însă poate să apară încă o generație, în august-septembrie. Începând cu lunile septembrie-octombrie, adulții se retrag în sol, pentru hibernare.

Atac și simptome

Pagubele cele mai mari sunt produse în culturilor de sfecla de zahar sau furajeră, mai ales în perioada răsăririi plantelor. Adulții rod și ciuruiesc embrionul seminței, frunzele cotiledonale, primele frunzulițe adevărate, și epiderma inferioară a frunzelor, distrugând mezofilul adiacent, în timp ce epiderma superioară nu este distrusă. În timp aceste zone se rup, datorită creșterii tesutului foliar, rezultând mici orificii caracteristice.

Stabilirea atacului se determina prin prezenta pe frunze a unor orificii de 1-2 mm, dând aspectul unei ciuruiri. Pentru stabilirea momentului optim de aplicare a măsurilor de combatere, ce se fac atunci când se înregistrează o densitate numerică de peste 10 exemplare/m2, sau când apar frunzele cotiledonale se înregistrează o medie de 4 orificii proaspete/plantă.

O atenție deosebită se acordă marginilor culturii, de unde populațiile dăunătorului se deplasează spre zona centrala.

Combatere

Prin distrugerea buruienilor mai ales a chenopodiaceelor, se diminuează populația dăunătorului. Lucrările superficiale ale solului contribuie la distrugerea formelor aflate în stratul superficial.

Se recomandă ca samânța să fie tratată (aspect generalizat în practica agricolă curentă) sau înainte de semănat se aplică insecticide granulate, simultan cu semănatul.

În cazul în care după răsărire, se înregistrează un atac puternic, se aplică tratamente în vegetație.