Rățișoara frunzelor de porumb
- Denumire stiintifica Tanymecus dilaticollis
Întâlnită frecvent în zonele de stepă și silvostepă, prezentând importanța economică majoră, mai ales în partea de sud, est și de sud-est, fiind un factor limitativ al acestei culturi în zona de sud-est a României. Porumbul după porumb, asigură o rezervă de 10-15 exemplare/m2, iar după al treilea an de cultivare în aceeaşi solă a porumbului, va exista o populaţie de 15-20 exemplare/m2.
Dezvoltarea populației
Specie monovoltină (o singură generație pe an), și iernează ca adult în sol, la adâncimea de 40-60 cm. La temperatura solului de la 4°C (februarie), insectele părăsesc locurile de iernare deplasându-se spre stratul superficial al solului unde așteaptă apariția condițiilor favorabile (temperaturi de 9°C), care de obicei apare la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie, când ies la suprafață.
Atac și simptome
Când plantele se găsesc într-o fază iniţială, de 2-3 frunze, adultul retează plantele de la colet provocând distrugerea în masă a culturii, aspect care impune deseori, mai ales la porumb şi floarea soarelui, întoarcerea şi reînsămânţarea culturilor. Într-o fază mai înaintată de dezvoltare a plantelor, insecta atacă numai limbul foliat pe părţile laterale (sub formă de trepte). În această fază, plantele se refac înregistrându-se numai o întârziere în vegetaţie şi evident o reducere a producţiei.
Zona de dăunare in Romania: S; S-E. Pagubele produse sunt foarte variabile si pot fi cuprinse intre 14% si 80%. Se consideră că, în condiţii climatice normale atacul dăunătorului depinde de:
- Zona de favorabilitate pentru dăunător, în care este situată cultura; Rezerva biologica a dăunătorului ce a iernat în sol;
- Densitatea culturii;
- Condițiile climatice existente până ce porumbul atinge faza de 5-7 frunze;
- Cultura cu care se invecinează și ce a fost cultivat în anul precedent pe acea solă vecină.
Combatere
PED-ul de 3-5 exemplare/m2.
Controlul dăunătorului se face prin rotația culturii, dată semănatului, tratarea seminței, tratarea solului, tratamente în perioada de vegetație în functie de densitatea dăunătorului în cultura până în faza de 3-5 frunze.