Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Viermele (musca) cireşelor

Viermele (musca) cireşelor
  • Denumire stiintifica Rhagoletis cerasi

Produse recomandate

În România produce pagube în toate livezile de cireş şi vişin.

Este o muscă mică care măsoară 3-5 mm lungime, care are corpul negru, cap, scutel şi vârful femurelor de culoare galbene‑roşcate. Aripile sunt transparente prezintă şi prezintă trei benzi transversale de culoare brună-negricioasă. Larva de culoare albă‑gălbuie, apodă, şi ajunge până la 5‑6 mm lungime. 

Dezvoltarea populației

Prezintă o generaţie pe an şi iernează ca pupă în stratul superficial al solului (2-18 cm adâncime), sub coroana pomilor. Adulţii ies din sol şi zboară în livezi de la sfârşitul lunii mai până la începutul lunii iulie, în funcţie de climă şi expunere.

Primele ouă sunt depuse la 1-2 săptămâni de la începutul zborului. Femela introduce cu ajutorul ovipozitorului, sub epiderma fructelor în pârgă, câte un ou. Larve apar după 6-12 zile, şi se hrănesc cu pulpa fructului din jurul sâmburelui. După 3-4 săptămâni, larvele complet dezvoltate, părăsesc fructul printr-un orificiu şi se lasă să cadă pe sol apoi pătrund câţiva centimetri, pentru a intra în diapauză estivală şi apoi în cea de hibernare. În ţara noastră o parte din pupe rămân în diapauză doi sau chiar trei ani.

Atac și simptome

Este cel mai important dăunător al cireşilor, larvele acestei specii atacă fructele de cireş, în special la soiurile semitârzii (pietroase) şi târzii, şi de vişin. Larvele se hrănesc cu mezocarpul fructe­lor din jurul sâmburelui, fructele atacate devin moi, se închid la culoare, datorită infecţiilor cu Monilia cinerea şi cad, la pomii netrataţi chimic, frecvenţa atacului poate să ajungă până la 100%, iar fructele îşi pierd valoarea comercială.

Combatere

Pentru controlul dăunatorului se recomandă săparea solului sub coroana pomilor, toamna sau primăvara devreme pentru distrugerea pupele hibernante.

În ultimul timp se practică instalarea în pomi a unor capcane vizuale, colorate în galben-închis şi cu adeziv, având o eficacitate remarcabilă, ajutând de asemenea, la stabilirea momentului avertizării tratamentelor.

Momentul optim de aplicare a tratamentului se realizează când cireşele încep să se coloreze în roşu. Pentru combaterea dăunătorului, sunt necesare două tratamente: primul se aplică la 6-8 zile de la apariţia primilor adulţi, iar al doilea la 7-8 zile după primul, utilizandu-se produsele omologate pentru tratarea muştei cireşelor. Pragul economic de dăunare este de 5 % fructe atacate sau 2 pupe/m2.