Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Viespea neagră a prunelor

Viespea neagră a prunelor
  • Denumire stiintifica Hoplocampa minuta

Produse recomandate

În România este frecventă în toate zonele cu plantaţii de prun, mai ales în livezile de deal şi submontane.

Adultul are corpul de 4-5 mm lungime, de culoare neagră, lucioasă, antene negre, picioare galbene, iar aripile sunt transparente, cu baza fumurie şi stigma neagră. Larva este o omidă falsă, care prezintă pe lângă trei perechi de picioare toracale şi 7 perechi de picioare false, abdominale, la completa dezvoltare are 6-10 mm lungime, de culoare albă-palidă, cu capul brun. Larvele prin strivire, se recunosc uşor după mirosul caracteristic de benzaldehidă (miros de ploşniţă).

Dezvoltarea populației

În România, prezintă o singură generaţie pe an şi iernează în stadiul de larvă într-un cocon la adâncime mică în sol (2-10 cm), sub coroana pomilor, primăvara devreme, prin luna martie, larvele se transformă în pupă, apariţia adulţilor are loc în luna aprilie, în zonele de câmpie şi la sfârşitul lunii mai, în zona deluroasă, când înfloreşte caisul.

Ouăle (1-2 ouă) sunt depuse într-o floare, larvele apărute pătrund în fructele abia formate şi se hrănesc cu sâmburii moi, o singură larvă poate distruge 3-6 fructe. În luna iunie, în perioada căderii fiziologice a fructelor, larvele ajung la completă dezvoltare, cad o dată cu acestea sau se lasă în jos şi migrează în sol. Aici îşi confecţionează un cocon, unde rămân până în primăvara anului viitor, când se transformă în pupe şi apoi în adulţi.

Atac și simptome

Viespea neagră a prunelor, este specie monofagă, atacă numai prunul, larvele apărute pătrund în fructele abia formate şi rod sâmburii cruzi, o dată cu întărirea sâmburelui, larvele rod galerii în pulpa fructului, galerii care sunt pline de resturi de hrană, şi excremente, fructele atacate cad.

Alături de această specie mai este întâlnită şi viespea galbenă a prunelor (Hoplocampa flava L.), care produce aceleaşi daune.

Combatere

Pentru combaterea daunatorului se recomandă efectuarea arăturilor adânci de toamnă şi de primăvara, prin care se distrug o marte parte din coconii care iernează în sol, strângerea şi distrugerea fructelor infectate, înainte de ieşirea larvelor.

Pentru combaterea chimică este suficient un singur tratament fitosanitar care se execută atunci când 10-15 % din flori au început să-şi scuture petalele, la acest tratament se vor folosi produse omologate.