Viespea rapiței
- Denumire stiintifica Athalia rosae
În România este cunoscută în toate regiunile țării, de la câmpie și pâna la munte.
Adultul are corpul de 5,2-9,0 mm lungime, cu capsula cefalică de culoare neagră, toracele roșcat, pronotul galben-roșcat, picioarele și abdomenul sunt galbene și abdomenul roșu-gălbui. Larva este polipoda, iar la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime, glabru, dorsal de culoare cenușie, iar lateral și ventral cenușiu-verzui.
Dezvoltarea populației
Dăunătorul are doua generații pe an, și iernează în sol, ca larvă complet dezvoltată, adăpostită într-un cocon țesut din fire de mătase. În primavară, începând din luna aprilie, larvele se împupează, iar în mai încep să zboare adulții.
Cu ajutorul ovipozitorului, femela desface pe marginea frunzei cele doua epiderme, și depune în spațiul cavitar creat câte un ou. Larvele la început sunt miniere, apoi rod frunzele și inflorescențele de rapiță. În lunile iunie-iulie, larvele complet dezvoltate migrează în sol, în iulie-august, apar adulții primei generații.
Noile larve apar în august-septembrie, și se hrănesc cu păstăile formate. Din septembrie-octombrie, larvele complet dezvoltate migrează în sol, și rămân pentru hibernare.
Atac și simptome
Specie oligofagă, atacă crucifere cultivate și spontane. Frecvent, larvele rod florile și fructele în formare. În primele stadii de dezvoltare, larvele produc orificii în frunze, iar în stadii mai avansate consumă frunzele complet, lasând intacte numai nervurile principale.
La atacuri puternice plantele se usucă. Pagubele cele mai mari sunt înregistrate de larvele generației de toamnă.
Combatere
Pentru limitarea pagubelor realizate de larve, se recomandă: distrugerea cruciferelor spontane (gazde alternative ale dăunătorului); efectuarea arăturilor după recoltarea rapiței sau cruciferelor (pentru scoaterea larvelor din sol); respectarea rotației cu păioase sau rădăcinoase; fertilizarea echilibrată și însămânțarea culturilor cât mai devreme; tăvălugirea vetrelor atacate în toamnă și tratarea cu insecticide a acestora.
Aplicarea tratamentelor chimice, în vegetație, se recomandă la apariția larvelor, când PED-ul este peste 2 larve/plantă. În perioada înfloritului se vor utiliza numai insecticide cu timp de pauză foarte mic sau produse selective fașă de entomofauna utilă.