Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Viespea rapiței

Viespea rapiței
  • Denumire stiintifica Athalia rosae

Produse recomandate

În România este cunoscuta în toate regiunile tarii, de la câmpie si pâna la munte.

Adultul are corpul de 5,2-9,0 mm lungime, cu capsula cefalica de culoare neagra, toracele roscat, pronotul galben-roscat, picioarele si abdomenul sunt galbene si abdomenul rosu-galbui. Larva este polipoda, iar la completa dezvoltare are corpul de 15-18 mm lungime, glabru, dorsal de culoare cenusie, iar lateral si ventral cenusiu-verzui.

Dezvoltarea populației

Daunatorul are doua generatii pe an, si ierneaza în sol, ca larva complet dezvoltata, adapostita într-un cocon tesut din fire de matase. În primavara, începând din luna aprilie, larvele se împupeaza, iar în mai încep sa zboare adultii.

Cu ajutorul ovipozitorului, femela desface pe marginea frunzei cele douaepiderme, si depune în spatiul cavitar creat câte un ou. Larvele la început sunt miniere, apoi rod frunzele si inflorescentele de rapita. În lunile iunie-iulie, larvele complet dezvoltate migreaza în sol, în iulie-august, apar adultii primei generatii.

Noile larve apar în august-septembrie, si se hranesc cu pastaile formate. Din septembrie-octombrie, larvele complet dezvoltate migreaza în sol, si ramân pentru hibernare.

Atac și simptome

Specie oligofaga, ataca crucifere cultivate si spontane Frecvent larvele rod florile si fructele în formare. În primele stadii de dezvoltare, larvele produc orificii în frunze, iar în stadii mai avansate consuma frunzele complet, lasând intacte numai nervurile principale.

La atacuri puternice plantele se usuca. Pagubele cele mai mari sunt înregistrate de larvele generatiei de toamna.

Combatere

Pentru limitarea pagubelor realizate de larve, se recomanda: distrugerea cruciferelor spontane (gazde alternative ale daunatorului); efectuarea araturilor dupa recoltarea rapitei sau cruciferelor (pentru scoaterea larvelor din sol); respectarea rotatiei cu paioase sau radacinoase; fertilizarea echilibrata si însamântarea culturilor cât mai devreme; tavalugirea vetrelor atacate în toamna si tratarea cu insecticide a acestora.

Aplicarea tratamentelor chimice, în vegetatie, se recomanda la aparitia larvelor, când PED-ul este peste 2 larve/planta. În perioada înfloritului se vor utiliza numai insecticide cu timp de pauza foarte mic sau produse selective fata de entomofauna utila.