Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Tăierea pomilor fructiferi: Ghid complet în funcţie de specie şi anotimp

Tăierea pomilor fructiferi: Ghid complet în funcţie de specie şi anotimp
Tăierea pomilor fructiferi face parte dintre acele bune practici de îngrijire a acestora, fiind o lucrare obligatorie pentru pomicultori, cu un aport esenţial în menţinerea echilibrului dintre creştere şi rodire. În plus, această acţiune care, în mod evident, necesita cunoştinţe specifice şi pricepere, asigura o îmbunătăţire a calităţii recoltei şi menţinerea acesteia.

Când se tund pomii fructiferi?

În cadrul managementului plantaţiilor cu pomi fructiferi, una dintre cele mai frecvente întrebări care apare şi pentru care se doreşte un răspuns optim este: când se tund pomii fructiferi? - o întrebare care necesita un răspuns corect informat, având în vedere că această lucrare poate să influenţeze substanţial sănătatea și productivitatea pomilor. De regulă, tăierile se execută în anumite perioade ale anului, ţinându-se cont de specie și de ciclul de creștere – prin urmare, se poate vorbi şi despre un calendar de taiere pomi fructiferi.

Tăierea pomilor fructiferi primăvara

 

Tăierea pomilor fructiferi primăvara se realizează în perioada cuprinsă între începutul lunii martie până în aprilie - atunci când se înregistrează temperaturi optime - şi constă în scurtarea sau îndepărtarea unor ramuri. Este motivată de cel puţin următoarele consideraţii:

  • valorificarea luminii: prin rărirea ramurilor lumina poate să ajungă cu uşurinţă la muguri, iar frunzele se vor dezvolta mai bine. În plus, ulterior, un tratament care să prevină agenţii patogeni va putea fi aplicat corect şi uşor;
  • pomii se revitalizează – în cadrul acestui proces de toaletare pomi fructiferi se îndepărtează lăstarii bătrâni, ceea ce determină ca resursele să ajungă exclusiv către lăstarii tineri. Astfel se pot stopa unele îmbolnăviri şi se corectează poziția ramurilor.

Tăierea pomilor fructiferi în verde (vara)

 

Tăierea pomilor fructiferi în verde (taierea de vară) este adesea necesară pentru a corecta sau repara ramurile deteriorate și, în cazul ramurilor noi, pentru a li se încuraja creșterea. În plus, tăierea de vară este esențială în detectarea erorilor de creștere a pomilor fructiferi pentru a le corecta la timp, astfel încât aceștia să poată crește în toată splendoarea lor. Această lucrare de curăţare a pomilor fructiferi în timpul verii are ca scop eliminarea ramurilor moarte, deteriorate și bolnave care se intersectează sau cresc în pom, pentru a conferi vegetației o structură cu aspect robust.

 

De obicei, tăierea în verde a pomilor fructiferi se recomandă a fi realizată după ce aceştia au atins trei ani de viață. În general, acest tip de tăiere pentru pomii fructiferi debutează în primele luni ale verii, specific în luna iunie. Se recomanda tăieri în verde la măr, piersic, cireş şi tăierea în verde la cais.

 

Tăierea pomilor fructiferi toamna

 

Deși procesul de tăiere a pomilor fructiferi toamna este pe cale să detroneze tăierea de iarnă, aceasta este rezervată doar anumitor specii și se efectuează numai la pomii adulți sănătoși. Unul dintre avantajele tăierii de toamnă este că permite să se vadă mai bine arhitectura copacului, deoarece frunzele sunt încă prezente. 

 

Tăierea pomilor fructiferi iarna

 

Lucrarea de tăiere pomi fructiferi iarna este recomandată în mod special pentru speciile semintoase. Prin urmare, iarna se poate face taiere la gutui, dar și la la păr sau la măr. Această lucrare este esențială pentru menținerea unui echilibru adecvat între vegetație și fructificare. Este important ca tăierea pomilor iarna să fie realizată înainte de perioada de înmugurire a copacilor și, de preferat, să se evite perioadele cu temperaturi extrem de scăzute. 

 

Se recomandă între sfârșitul lunii ianuarie și începutul sezonului de vegetație și are scopul de a orienta ramurile și de a contribui la formarea coroanei, facilitând astfel atât recoltarea, cât și aplicarea tratamentelor fitosanitare.

 

Când se tund pomii fructiferi?

Tipuri de tăieri la pomii fructiferi

Înainte de a se enumera tipurile de tăieri la pomii fructiferi este necesar de precizat când se taie pomii după plantare, un factor în funcţie de care s-a realizat şi aceasta clasificare. Prima tăiere a pomilor fructiferi trebuie făcută imediat ce aceştia sunt plantați. Nu numai pentru că se va face mai rapid și mai ușor, ci și pentru a se încuraja o structură deschisă a coronamentului, cu ramuri care cresc larg. Ulterior, pomul fructifer se va tăia în fiecare an pentru a i se menține dimensiunea potrivită și pentru a-l menține productiv, rămânând în același timp sănătos și viguros. 

 

În ceea ce priveşte tipurile de tăieri la pomi fructiferi, acestea includ:

 

Tăieri pomi fructiferi de formare

 

În această categorie sunt incluse de la tăieri pomi fructiferi anul 1, până la 3 sau chiar 4 ani, de la plantare până la producție. Tăierea de formare este foarte util de realizat inclusiv pentru a se obține o formă potrivită a coroanei. 

 

Tăieri pomi fructiferi de producție

 

În acest caz, ramurile uscate și cele mai bătrâne trebuie tăiate, deoarece acestea își vor fi epuizat capacitatea de fructificare. Tăierea de producţie va ajuta ramurile mai tinere să primească mai multă energie și să producă fructe de mai bună calitate. Cu alte cuvinte, scopul acestei tăieri este de a reînnoi pomul pentru următoarele recolte.

 

Tăieri pomi fructiferi de întinerire

 

Atunci când producția pomului începe să scadă, în loc să se renunţe la acesta poate fi tăiat drastic pentru a-l face să crească din nou. La unele specii, cum ar fi piersicii, acest aspect nu este neapărat valabil, deoarece un nou exemplar intră rapid în producție - nici în cazul cireșilor sau prunelor, de exemplu, pentru că, dacă se taie cele mai groase ramuri, pomul moare. Tăierea de întinerire se recomandă în mod special pentru peri, meri, gutui, meri. 

 

Tăieri pomi fructiferi de corectare

 

Anumiți pomi fructiferi pot să aibă ramuri subțiri cu dimensiuni reduse, care necesită eliminarea. Acest fenomen se produce datorită umbrelor create în zona centrală a coroanei, care afectează negativ dezvoltarea florilor. În astfel de situaţii este recomandat să se taie ramurile care ating înălțimi mari și care obstrucționează pătrunderea luminii solare către toate ramurile arborelui.

 

 

Reguli de toaletare la pomii fructiferi

Tăierea corectă a pomilor fructiferi va face diferența în ceea ce privește sănătatea și producția pomului. Tunderea în fiecare an stimulează creșterea nouă și menține vitalitatea pomilor fructiferi, ceea ce duce la o sănătate mai bună și la fructe de calitate. Atunci când se curăţă pomii, se aerisește și coroana, permițând aerului să circule mai bine și prevenind apariția bolilor fungice și a dăunătorilor.

Reguli generale

 

Câteva reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi includ şi următoarele:

  • După plantare, se efectuează o tăiere de formare până când pomul fructifer atinge înălțimea dorită (în medie 5-6 ani);
  • Tăierea se face întotdeauna aproape de un mugure. Tăind prea departe de muguri poate fi provocată o rană care se va usca și va bloca următorul punct de creștere;
  • Când se taie ramurile nu se lăsa nici măcar un ciot mic, deoarece lemnul mort favorizează putrezirea și mucegaiul; 
  • Dacă trebuie tăiată o ramură mare, se taie în etape pentru a evita deteriorarea scoarței sau ruperea lemnului;
  • Drajonii se îndepărtează la începutul verii, deoarece secătuiesc pomul de energie;
  • Este mai bine să se taie prea mult decât prea puțin, chiar și în cazul pomilor tineri;
  • Pentru tăiere se folosesc unelte ascuțite pentru a face tăieturi curate.

 

Unelte şi echipamente potrivite

 

Unealta potrivită va face diferenţa în modul cum se tund pomii fructiferi, va uşura munca şi 

nu va răni pomii. În plus, va avea şi un rol important în prevenirea accidentelor. Foarfecele de tăiat de calitate taie ramurile, fără a provoca daune care ar putea duce la apariția unor boli. În cazul mai multor pomi de tăiat, se poate opta pentru fierăstrăul de grădină cu acumulator care ajută cu o tăiere rapidă și precisă. În mod evident, tipurile de unelte profesionale dedicate vor fi de mare ajutor. În plus, o scară robustă şi mănuşile de grădină nu trebuie să lipsească atunci când se taie pomii. 

 

Greşeli de evitat 

 

Tăierile efectuate prea târziu, în momentul în care pomii au început deja procesul de vegetație, pot provoca daune. În această perioadă, seva acumulată pe timpul iernii se deplasează către mugurii de la capetele ramurilor, care sunt eliminați prin tăiere. Aceasta poate influența negativ creșterea pomului și calitatea fructelor produse.

 

Consecințele tăierilor incorecte includ:

  • reducerea producției de fructe;
  • densificarea excesivă a coroanei;
  • creșteri prea viguroase sau insuficiente;
  • un randament fluctuant al fructelor, cu ani de producție scăzută alternând cu ani de producție excesivă.

Tăierile pomilor fructiferi în funcţie de principalele specii

Tăierile pomilor fructiferi variază în funcție de speciile acestora, fiecare având nevoi specifice. De exemplu, la măr și păr, tăierile vizează formarea coroanei și eliminarea ramurilor vechi sau bolnave. La prun și cireș, accentul este pus pe menținerea unei coroane deschise pentru o mai bună expunere la soare. În cazul piersicilor și caișilor, tăierile sunt esențiale pentru stimularea creșterii lăstarilor noi, care vor produce fructe. Tăierile corecte sunt cruciale pentru sănătatea pomilor și maximizarea producției de fructe.

 

Măr şi Păr

 

Merii și perii pot fi tăiați între noiembrie și aprilie. În primii ani, însă, se aşteaptă până în primăvară, deoarece lemnul este încă foarte sensibil la înghețurile puternice. Ulterior, pentru  stimularea creșterii, acești pomi fructiferi pot fi tăiaţi în lunile cele mai reci. În această perioadă a anului, ei se află într-o fază de repaus și stochează substanțele nutritive în rădăcini, așteptând să le elibereze atunci când începe din nou sezonul de creștere. 

 

Cireş şi vişin

 

Pentru pomii fructiferi cu sâmburi cu creștere rapidă, cum ar fi cireșii şi vişinii, se recomandă o tăiere sezonieră în timpul verii. Aceasta le reduce rezervele de energie, le încetinește creșterea și îi împiedică să crească necontrolat. Tăierile la vişini şi cireşi ar putea fi executate imediat după recoltă. Dacă nu s-a făcut tăierea în vară, se poate face toamna fără riscuri.

 

Pruni

 

Tăierea la pruni se face pentru rărire în situația în care ramurile sunt aglomerate. De asemenea, se intervine asupra ramurilor semischelet care susțin formațiuni fructifere, eliminându-se acele ramificații care s-au epuizat după fructificare. Este recomandată și tăierea ramurilor medii și lungi, mai vechi de doi ani, pentru a favoriza dezvoltarea unor noi ramificații mai tinere.

 

Gutui

 

La gutuii tineri, se recomandă scurtarea a aproximativ o treime din lungimea ramurilor anuale până la o treime, pentru a stimula dezvoltarea măciuliilor robuste și a regla cantitatea de fructe. În următorii 2-3 ani, pe aceste ramuri se va efectua scurtarea măciuliilor subțiri, fie deasupra unui mugure vegetativ, fie deasupra unei măciulii viguroase. Pe durata perioadelor cu productivitate mare, se efectuează tăieri ale ramurilor semischelet, care favorizează o dezvoltare sănătoasă de noi ramuri lungi și fructifere.

 

Cais

 

Caişii se vindecă greu și nu le face bine să fie tăiați iarna, deoarece temperaturile scăzute deschid adesea ușa unor boli precum bacterioza, răsucirea clorotică a frunzelor de cais (Apricot chlorotic leafroll) și vărsatul prunelor, care pot duce la moartea pomului. În schimb, tăierea la cais se poate face cu succes toamna. 

 

Tăierea pomilor fructiferi columnari

 

Tăierea pomilor fructiferi columnari include tăierea de formare, tăierea de regenerare și tăierea de rodire. Începând cu momentul plantării, tăierea de formare este un pas crucial în dezvoltarea pomilor columnari tineri, influențând creșterea lor viitoare. De asemenea, este esențială îngrijirea constantă a unui pom fructifer columnar pentru a-l menține sănătos și viguros, proces care include îndepărtarea ramurilor afectate de boli sau dăunători și ajustarea densității coroanei pentru a asigura pătrunderea luminii solare până la fructe. În plus, tăierea de rodire se concentrează pe selectarea ramurilor care vor produce fructe în anul următor și pe aplicarea unor tehnici specifice de tăiere pentru a stimula fructificarea.

 

Tăierile pomilor fructiferi în funcţie de principalele specii

Tăierile pomilor fructiferi în funcţie de vârsta acestora

Când se curăță pomii în funcție de vârsta lor este o altă întrebare care îi preocupă pe cei care vor să se bucure de roadele livezilor pe care le dețin sau ale micilor grădini cu pomi fructiferi. Urmărind și preluând sfaturi de la experți cu siguranță vor să procedeze corect în ceea ce privește această lucrare, aplicând metode eficiente pentru îmbunătățirea producției. 

 

Primul an

 

Dacă pomii au fost plantați toamna, tăierile încep primăvara, iar dacă pomii au fost plantați primăvara, tăierile sunt inițiate în următoarele zile după plantare. Calendaristic, termenul optim de inițiere a tăierilor este lună martie, cu condiția că nu sunt înregistrate temperaturi mai reduse de -5°C și fluctuații mari de temperatură.

 

Toaletarea pomilor fructiferi în anul 2

 

În al doilea an de la plantare, este important să se modeleze ramurile secundare ale arbuștilor fructiferi, provenind din ramurile principale existente. Manopera de tăieri pomi fructiferi anul 2 de la plantare presupune ca ramurile coroanei să fie egalizate la o înălțime de 60-80 cm, tăind deasupra unui mugur îndreptat spre exterior. Ramurile mai mici de pe cele principale trebuie scurtate cu aproximativ 4-5 cm. De asemenea, ramura centrală a coroanei ar trebui să fie lăsată cu 25-35 cm mai lungă decât celelalte ramuri.

 

Toaletarea pomilor fructiferi în anul 3

 

În al treilea an de la plantare, tăierea pomilor se axează pe formarea și consolidarea ramurilor fructifere. Se taie cea mai slabă ramură de la primul nivel, păstrându-se o lungime adecvată și orientând tăierea deasupra unui mugur îndreptat spre exterior. Restul ramurilor sunt tăiate astfel încât să fie mai scurte decât ramură de prelungire. Aceste proceduri sunt vitale pentru stimularea creșterii ramurilor fructifere și pentru dezvoltarea unei coroane armonioase și productive. Astfel se fac tăieri la măr anul 3 sau la alte semintoase. 

 

Ulterior anului 3

 

În al patrulea an de la plantare, tăierile la pomi se concentrează pe ajustarea și optimizarea coroanei pentru o productivitate crescută. Se scurtează ramurile din primul etaj, lăsându-le cu 50-60 cm mai lungi decât ramificațiile secundare. De asemenea, se scurtează ramificațiile secundare cu 20-25 cm față de vârful lăstarilor de prelungire. Se formează al treilea etaj al coroanei, îndepărtându-se sau scurtându-se ramurile interioare pentru a deveni roditoare, iar axul principal rămâne cu 25-30 cm mai lung decât restul ramurilor din acest etaj. În anii următori, tăierile se vor limita la lucrări minime de întreținere.

 

Boli ale pomilor fructiferi

În mod similar cu oamenii și animalele, plantele sunt susceptibile la diverse boli. Din cauza schimbării unor condiţii climatice, diagnosticarea acestora devine mai complexă, însă monitorizarea atentă zilnică poate ajuta la detectarea timpurie a problemelor de sănătate. Printre cele mai frecvente boli întâlnite la pomii fructiferi se numără:

  • Mături de vrăjitoare la cires și vișin: este cauzată de ciuperca Taphrina cerasi. Apare frecvent la pomi fructiferi, mai ales în condiții de precipitații abundente și temperaturi scăzute în perioada înfloririi. Simptomele includ malformații, deformări și hipertrofii ale frunzelor și lăstarilor. 
  • Pătarea rosie a frunzelor de prun: Pătarea roșie a frunzelor de prun este cauzată de ciuperca Polystigma rubrum. Simptomele acestei afecțiuni tind să apară relativ târziu, de obicei spre sfârșitul lunii mai și în cursul lunii iunie. Această boală se manifestă inițial sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă-verzuie, care apar sporadic pe frunzele prunului.
  • Fainarea piersicului si caisului: este cauzată de ciuperca Sphaerotheca pannosa var. persicae și afectează toate organele verzi. Se manifestă prin pete albe, pâsloase pe frunze, lăstari, flori și fructe. Boala se transmite și se răspândește prin miceliu și conidii, favorizată de condiții de vreme uscată și călduroasă cu umiditate relativă ridicată. 

Tratamente pentru pomii fructiferi

Pomii fructiferi se pot îmbolnăvi, din păcate, și pot chiar muri. Bolile cu care se confruntă pot afecta radical producția de fructe.  Pomicultorii care nu uită niciodată că prevenirea bolilor este un act esențial pentru livezi sănătoase, au de câștigat. Aceștia știu că trebuie să apeleze la metode eficiente, cu impact ecologic minim asupra mediului, pentru a obține recolte bogate. 

 

Prevenirea bolilor și tratarea acestora sunt acțiuni de care pomii fructiferi au nevoie pentru a da roade bogate. Bineînțeles că produsele care se pot avea în vedere sunt numeroase. Câteva exemple includ:

 

Insecticide pentru pomi fructiferi

Insecticidele pentru pomi fructiferi sunt substanțe utilizate pentru a controla și elimina insectele dăunătoare care atacă pomi fructiferi. Acestea pot include produse care combat dăunători specifici, cum ar fi afidele, gândacii de fructe, molii sau alte insecte care afectează sănătatea și productivitatea pomilor. Insecticidele pot fi aplicate în diferite moduri, inclusiv prin pulverizare directă pe frunze și ramuri sau prin tratarea solului din jurul pomilor. Se pot utiliza pentru prun, măr, cais, cireș, piersic etc. 

 

Exemplu: Insecticide pentru prun: Affirm, Coragen, Evure, Krima etc. 

 

Fungicide pentru pomi fructiferi

Fungicidele pentru pomi fructiferi sunt substanțe utilizate pentru a preveni și trata infecțiile fungice la acești pomi. Sunt esențiale pentru menținerea sănătății și productivității pomilor, deoarece bolile fungice pot afecta grav frunzele, ramurile, fructele și chiar întregul copac.

 

Exemplu:  Fungicide profesionale pentru mar: Cuproxat, Cyflamid, Dagonis, Folpan etc.

 

Erbicide pentru pomi fructiferi

Erbicidele pentru pomi fructiferi sunt un tip de pesticid utilizat în mod specific pentru combaterea buruienilor. Erbicidele preemergente formează o barieră chimică care împiedică germinarea și creșterea buruienilor. Pe de altă parte, erbicidele postemergente sunt utilizate pentru a combate buruienile care au răsărit deja, acționând prin distrugerea structurii lor celulare și conducând la deshidratarea acestora. Combinarea celor două tipuri de erbicide poate fi o strategie eficientă pentru a preveni apariția și pentru a controla buruienile deja existente.

Exemplu:  Erbicide pentru arbuști fructiferi: Efica, Erbistar etc. 

 

Sumarizarea beneficiilor tăierii corecte a pomilor fructiferi pentru fermieri

Tăierea corectă a pomilor fructiferi aduce multiple beneficii fermierilor, esențiale pentru o agricultură durabilă și creșterea producției. Aceasta include îmbunătățirea accesului la lumină și aer în coroana pomilor, ceea ce stimulează dezvoltarea și maturizarea fructelor. Prin tăiere, se elimină ramurile bolnave sau deteriorate, facilitând astfel prevenirea răspândirii bolilor și dăunătorilor. De asemenea, această practică ajută la menținerea unei forme optimizate a pomului, crescând astfel randamentul și calitatea recoltei. 

Un ghid practic pentru tăierea corectă a pomilor este un instrument valoros pentru fermieri, contribuind la o gestionare mai eficientă și sustenabilă a livezilor.

 

Vezi toate articolele