Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Afidele: Ce sunt, cum apar și câte tipuri există

Afidele: Ce sunt, cum apar și câte tipuri există
Orice agricultor la început de drum se va confrunta cu o serie de provocări. Atât pe partea de finanțare, cât și în lupta cu dăunătorii, noi te putem ajuta. Află din cele ce urmează ce sunt afidele, cum apar, dar și cum poți combate acest tip de dăunători.

Ce sunt mai exact afidele?

Primul pas în procesul de combatere a afidelor va fi să înțelegi mai exact cu ce te confrunți. Afidele, cunoscute cu denumirea populară de drept păduchi de plante sau purici de plante, sunt un tip de insectă care atacă o mare varietate de plante și provoacă daune în foarte scurt timp. Insectele sunt de dimensiuni reduse și trăiesc de obicei în colonii, fiind localizate pe vârfuri, lăstari sau partea interioară a frunzei, astfel fiind protejate de razele soarelui. 

Le poți recunoaște după nuanțele de verde, gri, roz sau maro, culorile fiind dobândite de la seva cu care se hrănesc. Majoritatea afidelor sunt monofage, dar există și excepții care pot ataca sute de plante gazdă. În funcție de specie înmulțirea este sexuală, prin depunere de ouă sau asexuală, prin naștere directă. 

Pentru a se hrăni, afidele vor înțepa pețiolul sau frunzele plantei și le vor suge seva. În consecință, plantele afectate se vor îngălbeni și se vor usca. Nu sunt foarte pretențioase, afidele fiind capabile să se hrănească din seva a numeroase tipuri de plante, inclusiv legume, flori și cereale. 

Cum apar afidele?

Afidele vor infecta la început doar câteva plante în toată cultura, iar apoi se vor răspândi extrem de rapid. Cele fără aripi vor vizita inițial plantele vecine. Când apar insectele adulte, de obicei în timpul infestărilor masive, acestea se vor răspândi atât în cultura ta, cât și în parcelele din apropiere. Chiar și lucrătorii angajați de tine pot fi responsabili pentru răspândirea lor!

Când apar afidele?

Femelele afide își depun ouăle toamna pe cultura de plante. Ouăle ce supraviețuiesc iernii eclozează și dau naștere femelelor fondatoare, care vor continua să depună ouă pe plantele gazdă.

Așadar, afidele tind să apară primăvara, odată cu dispariția zăpezii și înflorirea copacilor și a plantelor.

 

Ce tipuri de afide există și ce plante atacă?

Așa cum am menționat și mai sus, exista mai multe tipuri de afide, așadar vei fi nevoit să înveți despre combaterea afidelor la tomate, combaterea afidelor la pomi fructiferi, vei descoperi că există și afide la castraveți și vei căuta tratament pentru afide la ardei. Combaterea acestor dăunători  va fi cel mai probabil un proces complex, așadar merită să înțelegi cu ce specii te poți întâlni:

Păduche verde al cerealelor (Schizaphis graminum)

O specie extrem de răspândită pe glob, păduchele verde al cerealelor, în România se va găsi în toate zonele unde sunt cultivate cereale păioase. Au corpul oval, cu dimensiuni între 1.5 și 2 mm lungime și sunt de culoare verde deschis sau ușor gălbuie. Cele cu aripi au 1.2 - 1.9 mm lungime, iar capul și toracele sunt brune, în timp ce abdomenul este verde. 

Femelele depun ouăle toamna, pe grâu, orz, porumb și sorg sau pe alte graminee spontane. O femelă va depune între unu și șase ouă, iar specia va dezvolta între 21 și 23 de generații pe an. Va ataca gramineele cultivate, dar și pe cele spontane. Se recomandă combaterea prin insecticide specifice, mai exact insecticid REXARIS

Paduche verde al cerealelor Paduche verde al cerealelor

Păduche cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Păduchele cenușiu al verzei, este răspândită pe toate zonele globului, iar în România este prezentă în întreaga țară. Adulții fără aripi  prezintă un corp globulos, cu dimensiuni între 2.1 și 2.6 mm lungime, cu o culoare galbenă-verzuie. Denumirea acestei specii vine de la secreția ceroasă de culoare albă-cenușie de pe corp. Formele cu aripi sunt mai mici, de 1.9 - 2 mm lungime, cu toracele și capul de culoare brun închisă. Abdomenul va fi tot galben verzui și va fi prevăzut cu pete pe părțile laterale și dungi transversale de culoare închisă. 

În general va dezvolta până la 18 generații din martie până în octombrie și va ataca mai cu seamă rapița, conopida, varza, gulia, ridichia. Frunzele se vor îngălbeni, răsuci și se vor usca în urma atacurilor. Atunci când afidele atacă răsadul, planta nu va mai crește și se va usca. Se recomandă combaterea prin insecticide specifice, mai exact Insecticid EVURE, KRIMA, WIZARD. 

Păduche cenușiu al verzei (Brevicoryne brassicae)

Păduche verde al mărului (Aphis pomi)

În România, păduchele verde al mărului se găsește în toate regiunile pomicole, din zonele montane, până în zona de stepă. Formele aptere, adică fără aripi, au corpul piriform, cu dimensiuni între 1.5 și 2 mm lungime, de culoare verde-gălbui. Capul este negru sau galben. Insectele cu aripi vor avea corpul de 2-2.5 mm lungime, iar capul, toracele și antenele de culoare neagră. Doar abdomenul este verde. 

Femelele fundatrix dau naștere la 25-40 de larve în urma înmulțirii partenogenetice. Din larve se vor dezvolta formele sexuate, cele care după copulație vor depune câte un ou de rezistență. Atunci când aceste insecte atacă mărul, lăstarii nu se vor dezvoltă în mod normal, iar frunzele se deformează, încetând să mai crească. Se recomandă combaterea prin insecticide specifice, mai exact Insecticid KRIMA, REXARIS, EVURE.

Păduche verde al mărului (Aphis pomi)

Păduche negru al cireșului (Myzus cerasi)

O alta specie larg răspândită în țara noastră, păduchele negru al cireșului este deosebit de dăunător pentru cireș și vișin. Acesta are corpul globulos de culoare brună-negricioasă și lucitoare. 

Aceste insecte colonizează frunzele primăvara devreme și, în cazul invaziilor de proporții, pot acoperi complet florile, fructele și frunzele. În consecință, frunzele se usucă, se răsucesc si se brunifică și iau forma unor buchete. În același timp, lăstarii se curbează. În cele mai grave cazuri pomii stagnează din creștere, iar puterea lor de fructificare dispare. 

Tratamentul împotriva afidelor trebuie început încă de la primele semene ale apariției acestora. Atât în cazul Myzus cerasi, cât și pentru Myzus persicae se recomandă tratament cu insecticid MOVENTO primăvara la fiecare generație.

Păduche negru al cireșului (Myzus cerasi)

Păduche verde al piersicului (Myzus persicae)

Specie des întâlnită în Europa, America de Nord, Asia, Africa și Australia, păduchele verde al piersicului se găsește în toate regiunile în România și atacă atât speciile de plante ierboase și lemnoase, cât și pe cele din sere sau răsadnițe. Insectele fără aripi prezintă un corp oval lățit, ușor globulos, cu o lungime între 1.4 și 2 mm și sunt de culoare verde deschis sau închis. Cele cu aripi au doar abdomenul de culoare galben-verzui cu pete laterale și benzi transversale, capul și toracele fiind de culoare neagră. 

Acest tip de insecte sunt polifage și atacă mai mult de 240 de specii de plante, dar preferă caisul, piersicul, tomatele, vinetele, ardeiul, tutunul, cartoful, salata, mazărea, spanacul și fasolea. Frunzele se usucă și se îngălbenesc sub acțiunea lor. Pentru combaterea majorității afidelor, dar și a unei game largi de alți dăunători recomandăm KRIMA. 

 

Păduche verde al piersicului (Myzus persicae)

Ce culturi atacă afidele?

Numeroase plante cad victime afidelor, în special legumele, florile și cerealele. Iată câteva din cele mai populare soiuri de plante pe care afidele le atacă:

  • Mazărea;
  • Fasolea;
  • Pepenele;
  • Castravetele;
  • Cartofii;
  • Varza;
  • Plantele crucifere;
  • Sfecla;
  • Piersicul;
  • Roșiile;
  • Merele;
  • Floarea-soarelui;
  • Grâul;
  • Trandafirii.

Ce daune provoacă afidele asupra plantelor?

Dacă nu vei lua măsuri împotriva afidelor, prin aplicarea de tratamente fitosanitare specifice - acestea fiind doar unul dintre inputurile agricole oferite de noi, te vei confrunta, în mare măsură, cu compromiterea producției. Pe lângă faptul că afidele reduc capacitatea plantelor de a se dezvolta, acestea pot transmite diverse boli către plantele atacate, în special viroze. Vei observa cu ochiul liber urmele unui atac,  așadar vei ști când trebuie să iei măsuri!

Metode preventive

Și totuși, ce poți face pentru a combate afidele? Iată câteva sfaturi: 

  • Identifică tipul de afidă cu care te confrunți și cumpără insecticidul recomandat dăunătorului și culturii tale de pe magazinul Agricover;
  • Tunde arbuștii toamna și reia activitățile de combatere a afidelor primăvara;
  • Înlătură buruienile din interiorul solariilor, dar și pe cele din afara lor;
  • Folosește capcane lipicioase tip bandă. 

Nu ezita să apelezi la credite pentru capital de lucru și asigură-te că producția ta nu va fi afectată de astfel de dăunători. 

Vezi toate articolele