Transport gratuit pentru orice comandă

Transport gratuit pentru orice comandă

Livrare în maximum 72 de ore

Transport gratuit pentru orice comandă

Bolile viței de vie: Cauze, combatere, prevenire

Bolile viței de vie: Cauze, combatere, prevenire
Podgoriile pot fi afectate de numeroase boli ale strugurilor, cu efecte negative, precum diminuarea calității vinului, scăderea producției și chiar distrugerea viei.

Bolile viței de vie, precum mana (Plasmopara viticola), făinarea (Uncinula necator) și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) sunt determinate de ciuperci, atacurile fiind favorizate în sezoanele călduroase și ploioase, cu umiditate crescută. În aceste condiții se poate dezvolta și putregaiul negru (Guignardia bidwellii)

Pentru a preveni atacul bolilor la vița de vie sunt recomandate: curățarea corespunzătoare a plantației, dispunerea aerisită a lăstarilor, plantarea butașilor la o distanță mai mare și utilizarea tratamentelor preventive.

De asemenea, în cultură poate apărea fenomenul de mărgeluire a viței de vie, aceasta nefiind o boală a acesteia.  

În timpul polenizării, florile nu sunt fecundate în mod corespunzător, ceea ce determină formarea unor boabe mici, ca de mazăre, lipsite de semințe.

Care sunt principalele boli ale viței de vie

Cele mai grave boli ale viței de vie sunt considerate mana, făinarea și putregaiul cenușiu, cauzate de agenți patogeni reprezentați de diferite genuri de ciuperci. Daunele asupra culturilor și a producției sunt ridicate, putând duce la compromiterea totală a producției.

Pentru a începe o afacere viticolă într-un mod corect și eficient, este recomandată consultarea unor specialiști care să vă recomande o tehnologie și inputuri agricole corespunzătoare tipului de plantatie pe care îl aveți în vedere (producție de struguri de masă, producție de vin, etc.).

Mana (Plasmopara viticola)

Mana viței de vie este considerată una dintre cele mai grave boli, care poate determina pierderea recoltei în anii ploioși. Mai mult, poate duce la uscarea culturilor neprotejate prin tratamente corespunzătoare. Ciuperca atacă părțile verzi ale plantei, cum ar fi frunzele, lăstarii  și boabele.

Pe suprafața frunzelor atacate de mană apar pete gălbui, cunoscute ca pete untdelemnii. La scurt timp după apariția acestora, în dreptul petelor, pe partea inferioară a frunzei se va forma un puf alb, iar la câteva zile , frunza se necrozează și petele devin brun-roșcate. Drept urmare, frunzele se pot usca sau pot cădea în număr mare. Mai multe detalii despre mana viței de vie găsiți aici

Cauze

Ciuperca Plasmopara viticola cauzează apariția manei la struguri și se poate transmite prin frunzele căzute toamna, pe care se formează oospori. Mana viței de vie afectează plantele începând cu luna mai, în special în perioadele cu ploi numeroase.

Combatere

Mana se poate combate prin tratamente cu fungicide specifice, sistemice sau de contact, care se pot aplica preventiv sau atunci când se observă primele semne ale bolii, înainte de înflorit și imediat după. De asemenea, numărul de tratamente necesare poate fi diferit, în funcție de condițiile din fiecare cultură și a vremii din sezonul respectiv.

Prevenire

Pentru a împiedica apariția manei sunt importante următoarele acțiuni:

  • Igiena culturală prin adunarea și arderea frunzelor căzute, care reprezintă un mediu propice pentru oospori și germinarea lor; acest pas trebuie realizat înainte de pornirea în vegetație a culturii în noul an;
  • Tăierile efectuate trebuie să permită eliminarea masei foliare excedentare, astfel încât lăstarii și frunzele să se zvânte după ploaie;
  • Eliminarea buruienilor din parcele și păstrarea controlului asupra acestora;
  • Realizarea la momentul oportun a copilitului, legatului, cârnitului etc.

Făinarea (Uncinula necator)

Făinarea viței de vie produce pagube însemnate viticultorilor. Prezența bolii se observă printr-un aspect prăfos, ca de făină, la nivelul organelor plantei, pe întreg sezonul de creștere și coacere.

Cauze

Boala este cauzată de Uncinula necator și atacă frunzele, lăstarii și ciorchinii.  

Combatere

Pentru prevenirea și combaterea făinării viței de vie se utilizează fungicide, cu respectarea strictă a instrucțiunilor de utilizare și recomandărilor producătorilor. 

Prevenire 

La fel ca în cazul manei, este necesară efectuarea la timp a lucrărilor specifice viței de vie, menținerea solului fără buruieni și conducerea într-un mod aerisit a lăstarilor. În plus, se recomandă plantarea la o distanță mai mare a butașilor.

 

Făinarea (Uncinula necator)

Putregaiul cenușiu (Botryotinia fuckelina)

Putregaiul cenușiu prezent la struguri poate provoca pierderi importante, mai ales când atacă boabele. Boala se manifestă prin prezența unor pete care capătă culoarea roșu-brun, după care se formează un mucegai cenușiu. Ciorchinii pot fi acoperiți parțial sau în întregime de mucegai și încep să putrezească.

Cauze

Această boală este cauzată de ciuperca Botrytis cinerea (syn. Botryotinia fuckeliana) și apariția ei este favorizată în sezoanele ploioase, cu umiditate ridicată și exces de producție.

Prevenire și combatere

Tratamentele de prevenire și combatere a putregaiului cenușiu se pot efectua cu fungicide aplicate într-un program de tratamente specific, în funcție de specificul plantației și al anului.  

Pentru prevenirea putregaiului cenușiu este necesară îngrijirea corespunzătoare a viei (dispunerea aerisită, copilit, cârnit, desfrunzit, culesul la timp etc.). 

Putregaiul negru (Guignardia bidwellii)

Putregaiul negru poate afecta vița de vie în perioadele cu umiditate mare și căldură. Întâi apar pete circulare maronii pe frunze și pe lăstari, apoi boala poate ataca boabele strugurilor, care vor deveni închise la culoare și se vor stafidi.

Cauze

Agentul patogen Guignardia bidwellii se dezvoltă în condiții de umiditate crescută și temperaturi cuprinse între 10-12 grade și 28-30 de grade Celsius. Atacul agresiv al putregaiului negru provoacă pagube mari asupra ciorchinilor și frunzelor. 

Combatere

Putregaiul negru se combate cu fungicide specifice folosite și în combaterea celorlalte boli ale viței de vie. 

Prevenire 

Pentru combaterea și prevenirea răspândirii putregaiului negru într-o podgorie, pe  lângă realizarea lucrărilor obișnuite trebuie îndepărtați ciorchinii afectați, deoarece boala se poate transmite de la un an la altul prin intermediul lor. 

Antracnoza (Elsinoe ampelina)

Antracnoza sau cărbunele viței de vie atacă soiurile nobile de struguri. Pe organele tinere ale plantei apar pete cenușii, de culoare maro-închis sau roșu-închis. Zonele afectate din țesut pot necroza și cădea (aspect de ciuruit).

Cauze

Antracnoza viței de vie, cauzată de agentul patogen Elsinoe ampelina, se dezvoltă  în condiții de umiditate crescută  și atacă frunzele, lăstarii și ciorchinii în dezvoltare.

Combatere

Pentru combaterea antracnozei, se recomandă folosirea fungicidelor specifice, pe bază de cupru.

Prevenire

Măsurile de prevenție pentru antracnoză pot fi plantarea vițelor de vie certificate și evitarea cultivării soiurilor sensibile. În plus, organele afectate de boală trebuie îndepărtate și, ulterior, arse sau distruse.  

Investițiile în viticultură sunt adesea costisitoare și necesită o cheltuială inițială consistentă, pentru înființarea plantației, dezvoltarea acesteia, lucrările de întreținere anuale din perioada premergătoare intrării pe rod, apoi pentru tratamentele din faza de rodire (creșterea strugurilor), recoltarea și vinificarea urmată de îmbătrânirea vinului. Cu metodele de finanțare de la Agricover, viticultorii pot să pună bazele unei afaceri în domeniul viticol.


În plus, aceștia pot beneficia de ajutorul specialiștilor, pentru o agricultură modernă și sustenabilă. Indiferent de problema apărută, experții Agricover vor găsi soluții inovatoare, astfel încât să se respecte standardul de productivitate.

Vezi toate articolele